Rečnik nege

AAlat

Osnovna oprema za savršenu negu obuće treba da uključuje kutiju ili tubu kreme u odgovarajućoj boji za kožu i sprej za impregnaciju. Za glancanje je neophodna jedna četka za obuću svetle boje i jedna za obuću tamne boje, baš kao i meka krpa.

BBademovo ulje

Jedan od bitnih sastojaka u nezi obuće je bademovo ulje. Upotreba najkvalitetnijeg bademovog ulja često čini razliku između dobrog i odličnog proizvoda za negu obuće. Osim toga, ovo ulje je pogodno za razne vrste kože te čini kožu nežnom i glatkom na izgled i dodir.

CČesto menjanje obuće

Nakon višesatnog nošenja obuće, vlaga će se nakupiti u koži. Stoga je preporučljivo redovno menjati obuću i dati vremena obući da se „odmori“ 24 sata pre ponovnog nošenja. To omogućuje koži da se oporavi i osuši. Takođe bi bilo idealno umetnuti kalup za obuću. Menjanje obuće koju nosite je korisno za stopala, čukljeve i mišiće.

DDezodorizacija

Osobe koje žele da imaju svežiju obuću treba da koriste dezodorans za obuću. Posebne kombinacije sastojaka omogućuju dezodoransu da poboljša higijenu obuće i stvori ugodan miris. Stopala će se stoga osećati osveženim, a neugodni mirisi će biti neutralizovani.

EEkstra kvalitet

Za savršeno negovanu obuću je važna upotreba visokokvalitetnih proizvoda za negu obuće. Proizvodi za negu obuće kompanije Erdal neguju i hrane kožu visokokvalitetnim sastojcima, kao što su bademovo ulje i pčelinji vosak, kao i savremeni visokotehnološki sastojci.

FFina krema u tubi

Glatka koža je prirodni proizvod i treba je redovno negovati hranljivim kremama. Dakle, redovna nega je neophodna ako želite da vam obuća dugo izgleda kao nova. Za robusnu kožu, preporučuje se upotreba kreme za cipele iz limene kutije. Za osetljiviju, glatku kožu, pogodnija je krema u tubi.

GGlatka koža

„Glatka koža“ je opšti naziv za sve vrste kože koje imaju glatku površinu. Ova koža je veoma tvrda i privlačna zahvaljujući svojoj zrnastoj građi. Njen izgled i osobine mogu varirati u zavisnosti od postupaka kojim je podvrgnuta i vrste životinje. Glatka koža uključuje anilin, lakiranu, napa, reljefnu i meku kožu.

HHrapava koža

Gruba koža je opšti naziv za sve vrste kože koje su podvrgnute postupku brušenja s lica ili naličja. Prema tome, ovoj koži je svojstvena gruba tekstura. Kako bi se očuvalo ovo svojstvo, kožu treba četkati posebnom četkom za velur. Ova četka se može koristiti za nubuk, velur i antilop.

IIzgled

Savršena odeća će vam ulepšati dan. Ali, uz savršenu odeću je neophodan i odgovarajući par cipela. Očito je da obuća upotpunjuje odeću. Jedan pogled na nečija stopala vam govori mnogo o ukusima te osobe. Stoga bi obuća uvek trebala biti pametno odabrana i savršeno negovana.

JJakne

Jakne od glatke kože treba redovno premazivati losionom za negu kako bi koža upila vlagu i sastojke za negu. Pored toga, jakne bi trebalo impregnirati dvaput godišnje – ili barem nakon bilo kakvog kontakta s vodom.

KKoža

Koža za obuću se izrađuje od životinjske kože. Upotrebom različitih postupaka i obrada, koža se zaštićuje u štavionici; ovaj proces ostavlja mnogobrojna pozitivna obeležja na materijalu. U poređenju sa drugim materijalima za izradu obuće, koža je elastičnija i rastegljivija. Ona se širi i neprestano prilagođava stopalu tokom dana. Štaviše, koža bolje upija i omogućuje stopalu da diše za razliku od, na primer, veštačkih materijala, koji uzrokuju znojenje stopala.

LLako Poliranje

Nakon upotrebe kreme za obuću, koža izgleda beživotno pa ju je potrebno učiniti ponovno sjajnom – glancanjem. Da biste postigli lep sjaj, preporučljivo je sačekati dva-tri minuta nakon nanošenja kreme, zatim koristiti meku četku ili krpu i nežno izglancati kožu kružnim pokretima.

MMokra obuća

Kožna obuća je naročito osetljiva na toplotu i stoga je ne treba izlagati direktnom suncu tokom sušenja, niti je sušiti blizu grejalice. Ako se obuća navlaži na kiši ili snegu, najbolje je osušiti je tako što ćete staviti drveni kalup u nju ili, ako to nije moguće, napuniti obuću novinama koje upijaju vlagu i ostaviti je na sobnoj temperaturi.

NNepravilni postupci

Postoji više saveta i trikova za negu kože, ali mnogi od njih mogu prouzrokovati veću štetu nego korist. Bolje je ne koristiti maslac, maslinovo ulje, koru od banane, itd., kako bi se izbegle mrlje ili stvaranje plesni. Kreme za ljudsku kožu i kravlje mleko nisu prikladni za negu kože – a nije prikladno ni belo vino za uklanjanje fleka.

OOkolina

Erdal proizvodi sadrže prirodne voskove, masti i ulja koji nisu štetni za vašu kožu. Pored toga, upotreba sirovih, neobrađenih, prirodnih materijala je korisna za okolinu. Kompanija Erdal uvijek traži nove mogućnosti za održivu proizvodnju. Opsežnom upotrebom ekoloških i obnovljivih sirovina – i izbegavanjem upotrebe rastvarača – kompanija Erdal ekološku štetu svodi na najmanju moguću meru.

PPribor

Postoji nekoliko vrsta dodatnog pribora za negu obuće. Prirodni proizvodi kao što su drveni kalupi za obuću, četke s prirodnim vlaknima itd. često su skuplji, ali imaju velike prednosti u odnosu na plastičan pribor. Da sačuvate oblik obuće, potrebno je staviti drveni kalup u toplu obuću kako bi upio vlagu preostalu nakon nošenja.

RRegenerizacija boje

Izgled boja se može izmeniti vremenom – naročito u slučaju glatke kože. Pigmenti koji se nalaze u proizvodima za negu boje obuće oživljavaju boje i prekrivaju sitne ogrebotine.

SSivljenje

Čak i ako redovno četkate velur, on može vremenom da posivi. Kad se to desi znači da je vreme za upotrebu proizvoda za negu boje velura i nubuka. Glatka koža takođe može posiveti na naborima. Ovo mogu uzrokovati slojevi voska na koži koji nisu obojeni odgovarajućom bojom za kožu. Iz ovih razloga je neophodno koristiti proizvode za negu boje.

TTorbe

Redovna nega je važna i za torbe. Ako želite da sačuvate lepotu kože, potrebno ju je negovati. Generalno, svaku torbu bi trebalo impregnirati odmah nakon kupovine, a zatim nekoliko puta godišnje. Na taj način će torba biti zaštićena od vlage i prljavštine. Nadalje, torbe od glatke kože bi trebalo premazivati losionom za negu kože. Za torbe od grube kože i antilopa, preporučuje se sprej za antilop.

UUlošci od gela

Visoke potpetice nisu uvek udobne. Postoji nekoliko vrsta prozirnih gel jastučića za stopala koji mogu pomoći u sprečavanju neugodnog gorućeg osećaja kod prstiju, žuljeva i bolnih peta.

VVosak, pčelinji

Pčelinji vosak je prirodni sastojak za negu sa mnogo pozitivnih osobina koje su takođe dobre za kožu. Vosak daje vlaknima životinjske kože sve neophodne hranljive sastojke, štiti kožu od prljavštine i sprečava isušivanje. Pogodan je i ima impregnirajući učinak. Stoga koža duže ostaje meka i glatka.

ZZnak

Nije baš lako odrediti od kojeg je materijala obuća izrađena – naročito kad je u pitanju moderna obuća. Male slike, koje se obično nalaze unutar obuće, mogu biti od velike pomoći. Ovi piktogrami objašnjavaju od kojih materijala je izrađen đon, gornji deo i postava.